LisagoesKiwi.reismee.nl

North Island tour, deel 1

Kia Orasweeties :)

Waar te beginnen... ik benpas een week aan het reizen, maar het voelt aan als eeuwen! Elke dag is er zoveel te zien, zoveel te doen en zoveel mensen om te leren kennen. Ik vind het echt GE-WEL-DIG! Dit is waar ik voornamelijk voor naar Nieuw-Zeeland kwam, rondtrekken en het onbekende ontdekken! I lovelovelove it :D !!!

Detourbegon op een zonnige maandag. Ik hoopte ontzettend op een gezellige groep en leuke busdriver en m'n eerste indruk was oke, de busdriver zag er sportief, tenger en vriendelijk uit en de groep leek ook leuk (al zatener ook een aantal 'nep-backpackers' tussen met koffers voljurkjesen make-up). De leeftijd varierde van 18 (ik was, zoals altijd tot nu toe, de jongste) tot 35 (m.u.v. een man van 45 uit Tsjechie die hier was voor een of andere conferentie in Auckland en in de tussentijd even rondreisde met Stray). Er zatenvier Nederlanders en een Belg in de bus (zegt de een tegen de ander... haha nee, ik doe niet aan die Belgenmoppen :P). Tot dan toe had ik maar twee Nederlanders ontmoet, dus dat was wel... tja, wat was dat? Aan de ene kant vond ik het niet leuk, want ik wil juist mensen van over de hele wereld ontmoeten en Engels praten, maar aan de andere kant is het toch wel leuk om je eigen volk tegen te komen aan de andere kant van de wereld, dat geeft een vertrouwd gevoel. Ik zat naast een Duits meisje in de bus (gelukkig waren er niet veel Duitsers in de groep, niet dat ik iets tegen Duitsers heb... maar op een gegeven moment heb je genoeg van al dat Duits om je heen) en ze was wel aardig, maar een beetje saai. De busdriver stelde zichzelf voor, hij heet Daisy (zijn echte naam is Mike, maar elke Stray-busdriver heeft een nickname die ze voor elkaar verzinnen).

We gingen eerst naar Mount Eden (waar ik al eerder naartoe was gewandeld) om nog een laatste blik op Auckland te werpen en eindelijk gedag te zeggen tegen die vreselijke stad (het is leuk omAuckland voor het eerstte zien, maar na een paar dagen heb je het gehad enwil je echt wel weg). Hij vertelde onderweg dat Auckland gebouwd is op 49 vulkanen en de laatste erruptierond 1600 was (en nog meer maar dat ben ik vergeten). Hij vertelde ook dat we die avond in Hahei een bbq hebben en als je wilt deelnemen je 10 dollar moet betalen. Nu ben ik niet zo'n vlees-eter en ik ben geen grote eter, ik wilde alleen van de salade eten, dus ik wilde een deal met hem maken dat ik minder betaal en alleen de salade eet. Hij zei de helft van de prijs, maar ik zei dat vlees relatief duurder is dan groente, dus ik zei 4 dollar, en hij zei 'well...alright then'.

We hebben nog een supermarkt- en lunchstop gemaakt (in de supermarkt vroeg ik een medewerker waar de lipton green icetea was, en hij vroeg waar ik vandaan kwam en ik zei Holland, en hij begon Nederlands tegen me te lullen! Hij is 6 jaar geleden naar NZ geemigreerd, zo grappig) en daar hopte een vrouw on de bus en zij kwam toevallig naast me zitten en kwam toevallig uit Nederland (Friesland). Zij was zo'n typischNederlands vrouwtje dat constantover andere mensen zeikt...op een gegeven moment had ik het wel gehad haha. Gelukkig zijn jullie niet zo ;).

Eenmaal aangekomen in Hahei ging ongeveer de helft van de groep kayaken, maar daar zag ik de lol niet zo van in voor die prijs (70 dollar om hijgend en puffend met armen van lood tegen de golven en wind in peddelen... nee, danku). Ik ging lekker met een aantal anderende anderhalfuur durende wandeltocht maken naar de Cathedral Cove. Het was veeel drukker dan toen ik voor het laatst, in september,door Nieuw-Zeeland reisde. Je merkt echt dat het hoogseizoen begonnen is (ook aan de prijzen, helaas). De Cathedral Cove was mooi om te zien, en de omgeving was ook schitterend metwitte stranden, blauwe zee en groene natuur.

Terug bij ons hostel gingen we gezellig bbq-en. Voordat het eten klaar was zaten we met z'n allen buiten aan de picknicktafels druk te praten over weet ik veel wat en toen het eten klaar was en we allemaal ons bord hadden opgeschept en begonnen te eten was het dood- en doodstil... iedereen was uitgehongerd en zogeconcentreerd op z'n eten haha, was echt heel grappig om op te merken.

Daarna gingen we naar datgene waar ik naar uit had gekeken: the Hot Water Beach!Het idee is dat je een kuil graaft waardoor deze zich met warm water vult waar je vervolgens lekker in kunt zitten badderen. Natuurlijk was het daar ontzettend druk en was erdus niet veel ruimte over voor onze grote Stray-groep (25 man ofzo). We zochten een plek om een kuil te graven, maar of het water was koud of het was kokend heet (er waren ook plekken waar je gewoon het laagje water op het zand zag borrelen van het koken! Ik had ook een mooie rooie kont na afloop omdat je dan denkt ergens lekker te gaan zitten om vervolgens 10 meter de lucht in te springen omdat je op kokend water zit. Of mensen die denken leuk even ergens naartoe te lopen en op superheet zand stappen en de lucht in springen en terugrennen, hahaha erg grappig om te zien. Op een gegeven moment weet je wel de 'hete' plekjes en zie je andere mensen erop aflopen... hihi, leuk entertainment). Anyway, we graafden met z'n allen een kuil (we hadden twee scheppen, derest deed het met handen en voeten), maar het wasniet zo grooten helemaal niet diep waardoor er maar een klein laagje water in zat. Het was echter onwijs koud, je staat daar in de avond in je bikini met een koude wind op je natte lijf, brrrr. Dus iedereen wilde wat van het warme water voelen. Gevolg? Iedereen propte zich ertussen en ik lag zo plat mogelijk met zand in m'n mond en m'n teen in iemands neus... maar ik had het tenminste warm! Na een uurtje gingen we terug naar de bus, maar het was pikkedonker en we moesten door een klein stroompje lopen van een rivier die uitmondde in de zee. Het zag er niet diep uit (voor zover je iets kon zien) dus ik dacht ik loop daar wel even doorheen (op de heenweg ging het ook goed). Alleen zag ik niet dat ik meer stroomopwaarts was waardoor ik tot m'n knie in het water plonsde en m'n slipper tussen twee rotsen in bleef steken. Ik dacht 'shit, m'n slipper! straks verlies ik hem!' dus viste hem snel op, maar door m'n haast verloor ik de andere slipper en die zat niet ergens vast dus die stroomde heel snel weg. Ik deed nog een poging erachteraan te rennen, maar ik kon helemaal niets zien en struikelde over rotsen...dus dag slipper. Dat was een iets minder goeie actie haha. Toen we weer terug in het hostel waren heb ik nog een hele tijd met Diego, een Braziliaanse jongen, gesproken (hij sliep bij mij in de dorm-room). Hij is echt zo´n macho-mannetje met donkere ogen, zwart haar en een gespierd, bruin lichaam, oftewel sexy-as!

De volgende dag gingen we naar Raglan. We reden door het dairy-gebied van NZ (die voorziet in 1/3 van de wereldbehoefte naar dairy-producten, niet zo moeilijk aangezien ze de enigste leverancier van China zijn volgens Daisy). We stopten in een stadje (waarvan ik de naam vergeten ben) om te lunchen en het beroemde Nieuw-Zeelandse drankje L&P komt hier oorspronkelijk vandaan, dus die heb ik voor het eerst geproefd en ik vond het erg lekker! Het smaakt naar ginger en een soort van citroen, met prik en veeel suiker. Onze eindbestemming was Raglan, maar ons hostel lag 10 minuten rijden van het stadje vandaan, dus we stopten voor een uur in Raglan om er even rond te kijken. Er heerst een hele relaxede sfeer en het is een echte surfstad (Daisy vertelde dat de eigenaren van het hostel uit Amerika komen en voor twee maanden in NZ op vakantie waren, maar toen ze op dag vier in Raglan kwamen zijn ze op slag verliefd geworden op de plek en er nooit meer weggegaan). Overal zie je alleen maar surfdudes met blote bast, shorts en op blote voeten rondlopen. Dus wat heb ik er gedaan? Precies, gesurft! En het was awesome! En ja, ik kon staan (en I can prove it, heb veeel foto´s!). Daarna heb ik een wandeltocht van een uur gemaakt door de schitterende omgeving, al zag je daar niet zo veel van omdat het een dichtbegroeid bos was waar je doorheen liep, maar het was heerlijk! Die avond heb ik verukkelijk gegeten. Elke avond maakt de (surf)chef een lekkere maaltijd voor 10 dollar, en deze avond stond de indiase curry op het menu, jammie! Die avond konden we de zonsondergang in zee zien (zeiden ze), maar hij ging onder in de Bergen... maar het uitzicht was wel erg mooi. De groep was een beetje verdeeld, de party-drink groep en de uhm... rest van de groep (sommige zeggen de saaie). Die avond hadden ze 4 drankspelletjes gedaan, maar ik was er niet bij. Ik was gesloopt en dook m'n warme bedje in. Aan de ene kant vind ik het wel jammer dat ik niet zo'n feestbeest ben en niet meedrink, maar ik kan gewoon niet uit m'n hoofd krijgen dat ik mezelf vergiftig als ik alcohol drink. Maar je moet ook leven zeggen ‘ze' dan. Ik weet het niet, het is dubbel, ik wil het wel, maar durf het soort van niet. Ik wil losser en gezelliger worden en lachen, maar ik wil ook m'n lichaam niet vergiftigen... want wat je ook zegt, alcohol zelf is puur vergif. Maarja, anyway de volgende dag zaten we in de bus op weg naar de Waitomo Caves (het was opmerkelijk stil in de bus... bijna iedereen had een lekkere kater te pakken hihi).

Eenmaal aangekomen in de Waitomo Caves kon je kiezen uit een stuk of vijf verschillende activiteiten. Ik koos voor de avontuurlijke en actieve optie waarbij je drie keer naar beneden abseilt (20 meter van rotsen, 8 en 4 meter van rotsen met waterval), onder rotsen door kruipt, over en op rotsen omhoog klimpt en wandelt door de gangen. Het diepste punt is iets van 85 meter onder de grond. We zagen ook glowworms, kleine lichtpuntjes op het plafond waardoor het net leek of je naar een sterrenhemel keek. Die beesten hebben trouwens echt een nutteloos bestaan. Even een korte biologieles, hier komt de levenscyclus van de glowworm: het vrouwtje legt 150 tot 200 eieren. De eerste die uitkomt eet al z'n broertjes en zusjes op, zodat ‘ie genoeg kracht heeft om te groeien. Dan transformeren ze in een soort grote mug, maar zonder verteringsstelsel, dus geen mond, maag en poepgat. Ze kunnen dus niet eten en leven maar drie dagen. En wat doe je als je maar drie dagen te leven hebt? Precies... seksen. Ze seksen erop los. De mannetjes gaan dood door uitputting (seriously!) en de vrouwtjes of doordat ze worden opgegeten door hun soortgenoten (75% wordt verorberd door de wormen, stelletje kanibalen) of door voedseltekort. Leuk leventje he? Oke, moving on... de trip door de grot was echt geeeeweldig! Supergaaf!

Daarna gingen we door naar Maketu waar we een culturele overnachting habben bij een maori-familie. Dat was ook echt een ontzettend leuke ervaring! We kwamen daar aan en werden begroet door Uncle Boy, de baas van zijn ‘tripe'. Hij kwam de bus in en zei: Kia Ora! En Daisy vertelde ons ervoor dat we keihard ‘KIA ORA' moesten terugroepen zodat hij een goeie bui heeft, dus dat deden we. We hadden ook een leider van onze Stray-tripe, dat moest de oudste man zijn dus dat werd de 45 jarige Tsjechees (ofzoiets, ben te lui het te googlen). We liepen de marae in, het maori-huis, en stonden tegenover zijn tripe. Maori-volken beschouwen elkaar als vijanden totdat ze het teken van vrede hebben geaccepteerd. Hier was dat teken een blaadje dat twee maori-krijgers onder luid geschreeuw, onmogelijke tongbewegingen en ogen die uit hun oogkassen springen (allemaal om ons te imponeren en te laten zien dat zij sterker zijn dan wij... en we mochten niet lachen want dat wordt als ontzettend onbeschoft beschouwd) voor de voeten van onze leider legden en hun speren ernaar wezen. Als we niet vermoord of weggejaagd willen worden en dus vrede willen met deze groep, moet hij dit teken van vrede accepteren door het op te rapen zonder het oogcontact met de krijgers te onderbreken, want dan laat je zien dat je minder bent. Door elkaar aan te kijken laat je zien dat je elkaars gelijke bent en elkaar ziet en respecteerd. Toen onze leider het blaadje had opgeraapt begroette hij eerst de leider van hun troep en vervolgens derest en wij moesten volgen en ook iedereen langsgaan (ook van onze eigen groep). De maori-begroeting heet een hongi en je doet neus tegen neus en voorhoofd tegen voorhoofd (sommige begrepen het verfkeerd en dachten kopstoot). Het idee hierachter is dat je elkaars adem deelt en zo het geschenk van leven met elkaar deelt. Daarna hadden we eindelijk onze avondmaaltijd, iedereen was uitgehongerd! Het eten was heeerlijk, vooral een of ander goedje met planten, bloemen en kruiden. Daarna gingen we met z'n alle weer de marae in (schoenen, eten en drinken is verboden in een marae) en gaven ze een optreden (o.a. de haka en andere liedjes en dansjes). Was erg leuk om te zien. Vervolgens gingen de jongens de haka leren en de meiden de poi, een vrouwendans met balletjes aan een touwtje. We moesten het aan elkaar laten zien en het was erg lachen hahaha. Daarna nog een kampvuur op het strand en lekker slapen in de marae met z'n allen. Je moest een matras pakken en ergens een plekje zoeken, het leek een grote logeerpartij. Wel ontzettend gezellig! Uncle Boy vertelde dat hij ons de volgende ochtend wakker zou maken om 7 uur op een speciale manier, dus ik dacht aan een soort maori-fluit instrument of aan een maori-lied ofzo, maar in plaats daarvan draaide hij keihard abba-muziek! De hele ochtend alle liedjes van abba. Je kan je dag niet beter beginnen, het geeft je echt een vrolijk gevoel.

Anyway, we gingen de volgende dag (na de groepsfoto, hij heeft al zo'n 2000 groepsfoto's van Stray-people) naar Taupo en onderweg stopten we in Rotorua om te wildwater raften! Aaaaah dat was zoo gaaaaf! SUPER! Echt veel lol haha. We zijn ook van de grootste waterval van de commerciele rafting ter wereld gegaan, 7 meter hoog!!! Zooo gaaf! Gelukkig mocht ik voorin zitten :D. Er waren 3 verschillende situaties die konden gebeuren wanneer je van de waterval naar beneden roetsjt: 1.je gaat met de boot kopje onder maar je houdt vast enkomt weer naar boven en iedereen zit nog in de boot (jeeeeh), 2. je gaat met de boot kopje onder maar de boot kantelt en komt op z'n kop, maar je hebt de boot nog vast en kan eronder ademhalen en je komt weer boven water (jeeeeh), 3. je gaat met de boot kopje onder maar laat los en je zit vast in de waterval waarin je als in een wasmachine rondjes draait, dan laat je je peddel los en maak je je als een bolletje en dan duwt de waterval je naar de bodem en floep je weer naar boven (jeeeeh). Uhuh....leuk. Wij hadden bijna optie 2, we kantelde op het einde bijna maar gelukkig (of helaas) net niet (foto's volgen!).

Daarna gingen we weer naar Rotorua en ik hopte off de bus, want ik heb besloten, na lang wikken en wegen, toch de Go East tour van Stray te doen. Het is nu of nooit, ik ben nu in Nieuw-Zeeland, de tour is alleen beschikbaar in de zomer, ik heb hard gewerkt voor het geld om er vervolgens niet op te gaan zitten maar juist om er van te reizen en het uit te geven, dus dat is precies wat ik ga doen. De bus vertrekt elke maandag en vrijdag, en ik kon gelukkig de laatste plek van de bus die de volgende dag (vrijdag) vertrok, krijgen. Vrijdagochtend zou de bus om 8 uur vertrekken, dus ik kwam daar netjes om half 8 aan en de Stray-bus stond er al, maar de busdriver kwam naar me toe en zei dat de bus kapot was en dat ik om 12 uur terug moest komen. Nou, oke dan. Dus om 12 uur kwam ik weer terug, maar hij was nog steeds niet gefixed, hij zei dat het om 1 uur gemaakt moest zijn. Er zaten al een aantal mensen die ook met de bus zouden reizen te wachten dus ik ging bij hen zitten en we praatten wat (en ze waren echt ontzettend aardig, veel leuker dan mijn oude Stray-groep. Waarom is moeilijk te zeggen, het is een gevoel, het klikte met deze mensen). Op een gegeven moment vroeg eentje of ik ook ga skydiven in Taupo, dus ik zeg ‘ja natuurlijk, maar eerst gaan we naar de East coast', waarop ze zeggen ‘huh? Wij gaan naar Taupo, de bus naar de East coast was vanmorgen om 8 uur vertrokken'. K*t. Er waren dus twee Stray-bussen die om 8 uur vertrokken (wat raar is, want de Stray-bus waar ik mee aankwam in Rotorua vertrok hier om iets van 3 uur ‘s middags). Er was dus sprake van een miscommunicatie tussen de busdriver en mij, want hij dacht dat ik naar Taupo ging en ik dacht dat er maar 1 Stray-bus vertrok en dat is die naar het oosten. Dus ik belde naar het Stray-kantoor en legde de situatie uit en nu kan ik de tour doen op maandag. Komt wel goed uit, want het is zo ontzettend leuk hier in Rotorua en omgeving! Tot nu toe de leukste plek waar ik ben geweest! Vrijdag heb ik het stadje verkend en zaterdag was er de Santa Claus parade in de stad, dus die heb ik gezien en het was echt heel leuk. Een veel groter evenement dan ik me had voorgesteld. Er waren zoveel vrachtwagens die reden in de optocht en helemaal versierd waren met mensen erin enzo, echt onwijs grappig. Vandaag ben ik naar Thermal Wonderland geweest, een gebied met veel geothermische activiteit waardoor je allerlei gekleurde meertjes, modderpoelen, kokend water en nog watspannende dingen hebt. Het was onwijs gaaf om te zien.We gingen met een bus er naartoe en stopten onderweg om een beroemde, grote moddelpoel te zien met allemaal kokend modder,wasinteressant...maar het stonk verschrikkelijk! Daarna zijnwe naar eengeizer gegaandie ze lieten 'spuiten'... of hoe je dat ook noemt (exploderen, uitbarsten, erruptie-iets, jeweetwel). Hij kon 20 meter hoog spuiten en het was erg leuk om te zien en het duurde langer dan ik dacht, iets van 8 minuten ofzo?Daarna heb ikmezelf flink in de watten gelegd in de Polynesian Spa met natural hot pools, een lekkere massage en een totale modderbepakking. Dat heb ik wel verdiend na al dat reizen en vakantie vieren, is vermoeiend hoor :P. Ik voel me nu als herboren! Heeerlijk relaaaxed men ;).

De temperatuur is alsmaar aan het stijgenen er is weinig regen... afgelopen dagen tussen 25 en 30 graden en de hele week geen regen. Heerlijk in m'n korte broekie en topje over straat wandelen, de geur van zonnebrandcreme, lekkere ijscoupe en zon, zee, strand (niet dat ik jullie jarloers wil maken hoor :P).

Men, ik ben waarschijnlijk de helft vergeten, maar dit is wel genoeg leesstof dacht ik zo. Morgen ga ik dus de East tour doen, heb d'r zin an!

Lots of love -xxx-

Lisa

P.S. Ohja, fijne pakjesavond! Ik mis die lekkere pepernoten wel hoor! Jamjam

Marjo

oke, ten eerste. L&P IS YUMMIE :D
ten tweede, alcohol zelf is puur vergif... not true! Het is zelfs bewezen dat het in mindere mate goed is voor je lichaam! Dus niet zeuren spaans en neem eens iets lekkers (:
Ten derde, je moet echt niet meer omgaan met duitsers: Daarna gingen we door naar Maketu waar we een culturele overnachting HABBEN bij een maori-familie. Oke, het is niet goed duits, maar met een n eraf wel :D
en weetje, in de geizers hebben ze volgens mij bacteriën gevonden die Taq DNA polymerase bevatten die heel goed tegen hoge temperaturen kunnen. Worden gebruikt bij PCR reacties (kloneren van stukje DNA). LIEF HE?

Mel

Idd, het is bewezen dat mensen die drinken langer leven dan mensen die niet drinken! En dan niet er op los zuipen doe ik ook niet. De truck is te weten wanneer je moet stoppen. Ik vind meestal alleen het eerste drankje lekker en daarna niet meer. Dus ik drink eigenlijk ook niet zoveel. Ik denk gemiddeld 4 glazen wijn per maand ofzo.
Goed voor hart en bloedvaten.
Voor de rest klinkt het echt super gaaf.. en die zon!! Heerlijk (en de surfdudes ook). Ik ben bij je in gedachten *kwijl kwijl*. Oja en als je terug ben...mag je mij leren om te surfen:p!

Kusjes & knuffels!

Mark, Anita, Renzo & Fimmy

Hoi Lisa,

Wij zouden die pepernoten onmiddellijk ruilen voor jouw ervaringen in NZ!!!! Begin september liggen die krengen al weer in de winkel, dus je hoeft er echt niet lang op te wachten als je terugbent.
Heel veel plezier verder!!!
Groeten van ons vieren.